Den här sidan är en annons

Nu när DynaMate växer jagar platschefen Lars Davidsson och gruppchefen Nils-Göran Jensen ny personal till verksamheten i Värnamo. (Foto: Rosie Alm)

Renovera maskinen i stället för att köpa nytt är både billigare och mer hållbart

Maskiner inom industrin har ofta en lång mekanisk hållbarhet, medan de digitala styrsystemen snabbare föråldras i takt med att den tekniska utvecklingen går framåt.

– I stället för att kassera och byta ut en maskin som egentligen fungerar, hjälper vi till att byta ut styrsystemet och gör en mekanisk uppdatering. Det är en mycket bättre lösning för miljön, säger Lars Davidsson, platschef på DynaMate i Värnamo.

Det finns förstås fler fördelar att uppdatera i stället för byta ut maskiner än hållbarheten. Man slipper bygga nya fundament för att passa en ny maskin. Det blir inte nödvändigt att byta ut alla verktyg som specialanpassats för maskinen. Det krävs inte utbildning för att hantera en befintlig maskin. Och det är billigare.

– Att göra en renovering av maskinen kostar kanske 60 procent av vad det kostar att köpa en ny och så håller maskinen i tio till femton år till. Och då räknar vi bara med själva anskaffningskostnaden, säger Lars Davidsson.

Idén är inte ny. DynaMate är en del av Enerco Group. Volvo, Saab och Scania är bland de största kunderna. Med åren har företaget utvecklats till att kunna erbjuda heltäckande servicelösningar för industrier.

– Många har ett serviceavtal där vi kommer ut till kunden ett par gånger per år för att se över deras maskiner. Det gör att vi känner våra kunder väldigt väl och kan säkerställa att det inte blir onödiga driftsstopp, säger Lars Davidsson.

Spridningen över landet är stor med lokala serviceverkstäder i Mora, Falun, Eskilstuna, Södertälje och Värnamo. DynaMate är relativt små i Smålandsregionen. Det vill de nu ändra på.

– Självklart vill vi satsa i vår egen hembygd. Vi ser en stor potential i Värnamo och har bred kunskap som kan komma fler industrier till nytta i närområdet, säger Lars Davidsson.

Som en del av lokala satsningen söker DynaMate fler duktiga programmerare och maskinservicespecialister.

– Vi jagar attraktivt folk som vill vara med om att ta DynaMate in i framtiden, säger Lars Davidsson.